BOOST viert Nationale Vrijwilligersdag

Op vrijdag 7 december vierden alle BOOST’ers samen de Nationale Vrijwilligersdag. Bestuursvoorzitter Sennay Ghebreab sprak alle BOOST-vrijwilligers toe. In deze mooie toespraak verwoordde hij precies wat de kracht, het gevoel en het belang is van deze BOOST’ers. Veel dank aan Sennay voor deze rake woorden, en nog veel meer dank aan de meer dan 150 vrijwilligers die BOOST maken, elke dag weer opnieuw!

Beste BOOST’ers,

Zoals jullie ongetwijfeld weten is het vandaag Nationale Vrijwilligersdag. Een dag bedoeld om vrijwilligers landelijk in het zonnetje te zetten.

Voor de een is de Nationale Vrijwilligersdag een dag net als elke andere, en voor de ander een reden om een feest te geven. Voor ons – het bestuur van BOOST Amsterdam – is dit de kans om onze enorme waardering te uiten voor al jullie enthousiaste en waardevolle inzet in en rondom BOOST.

Ik probeer altijd clichés te vermijden, maar soms ontkom ik er niet aan om iets te zeggen wat een waarheid is als een koe: zonder jullie zou BOOST niet zijn zoals het is.

Afgelopen dinsdag tijdens de bestuursvergadering heb ik stiekem geturfd, welke woorden de bestuursleden gebruiken om hun gevoel voor BOOST en BOOSTers te beschrijven. Een woord kwam elke keer weer terug, een woord waar ik 100% achter sta. Het woord is trots. Wij zijn enorm trots en vereerd om het bestuur te zijn van een initiatief als BOOST.

Waarom? Omdat hier iets lijkt te gebeuren, iets lijkt te lukken wat op veel andere plekken ook wordt geprobeerd, maar vaak niet lukt.

Veel mensen die BOOST van een afstand kennen of ervaren vragen mij: wat is het concept van BOOST, wat is het succes achter BOOST? Misschien ook een vraag die hier soms leeft. Mijn antwoord is dan vaak: in tegenstelling tot veel ander plekken kun je BOOST het best omschrijven en beschrijven door wat het níet is.

BOOST is niet een plek waar je alleen taal leert. Het is geen plek waar je alleen voor een zorgvraag naartoe gaat. Het is geen plek waar je alleen voor sport komt.

BOOST is een plek waar het leven bij elkaar komt: taal & gezondheid, sport & muziek, eten & kunst, vreugde & verdriet, onzekerheid & weerbaarheid, verleden & toekomst. Kortom BOOST is een plek waar alledaagse magie gebeurt.

En het zijn de vrijwilligers, buurtbewoners, nieuwkomers die de magie samen creëren. Vaak zonder het te beseffen.
Deze alledaagse magie is uniek en zeer waardevol voor nieuwkomers, voor buurtbewoners, voor de wijk, maar ook voor de stad Amsterdam!

Tegelijkertijd blijkt deze alledaagse magie iets ongrijpbaars te zijn voor externe partners van BOOST, zoals universiteiten, ondernemingen en de gemeente. Academici proberen de magie te vangen in theorieën, ondernemers proberen die op te nemen in businessmodellen, ambtenaren proberen de magie in te passen in hun kaders.

En dit lukt niet altijd. Sterker nog, vaak lukt het niet om de alledaagse magie te vatten. Het risico hiervan is dat externe partners zich terugtrekken uit onbegrip, onzekerheid of oncontroleerbaarheid.

Dit is een risico dat wij allen – vrijwilligers, kernteam en bestuur – onder ogen moeten zien en moeten accepteren als realiteit. Deze realisatie is een eerste en belangrijke stap naar verduurzaming van BOOST.

De vervolgstap naar verduurzaming van BOOST is externe partners helpen begrijpen hoe BOOST helpt de doelen van deze externe partners zelf te realiseren: hoe BOOST wetenschappers helpt theorieën vorm te geven, hoe BOOST ondernemers helpt nieuwkomers mee te nemen in ondernemerschap, hoe BOOST de gemeente helpt bij het integratieproces van nieuwkomers in de stad.

En dit is waar wij met het bestuur en het kernteam hard aan werken. Wij geloven in het concept van BOOST, wij staan achter het concept BOOST, en wij zetten daarom onze energie en ons vertrouwen in voor verduurzaming van BOOST. Zoals jullie – 150 vrijwilligers – dat hier ook dagelijks doen samen met 250 nieuwkomers.

Namens het bestuur van BOOST wil ik alle aanwezigen hier nogmaals hartelijk bedanken voor al jullie waardevolle inzet. Ik wil ook mensen bedanken die helaas hier niet op deze feestelijke avond aanwezig kunnen zijn.

Allereerst de mensen die in de afgelopen 2,5 jaar hebben mee gebouwd aan BOOST, maar om allerlei redenen zijn vertrokken: een wereldreis maken, een baan elders, of The Voice of Holland.

Ik wil ook Mieke van het Zorgcafé bedanken, die vanwege gezondheidsredenen al een aantal maanden uit de running is bij BOOST, maar met elk sprankje energie, wat ze steeds meer heeft, toch steeds vaker weer even haar gezicht komt laten zien.

Ook veel dank aan Pieter van het kernteam, die zich als vrijwilliger immens inzet voor BOOST, en zelfs afgelopen zondagavond – de avond voor zijn zware operatie, hard aan het werken was om de financiën van BOOST op een rij te zetten.

Zakaria uit Irak, die zich bij BOOST met zo veel plezier inzette achter de koffiebar, en niet zolang geleden is teruggekeerd naar Irak omdat hij hier zonder papieren geen perspectief meer zag. Hij heeft het moeilijk daar. Het is goed te weten dat de inzet van BOOST, zelfs tot in Irak hem goed doet.

Dank ook aan andere ongedocumenteerden zoals Zakaria, die zich bij en met BOOST inzetten voor anderen nieuwkomers, of gewoon meedoen bij BOOST.

En ten slotte Goitom. Een Eritrese statushouder die ik hier bij BOOST heb leren kennen als een zeer betrokken vrijwilliger. Vanuit zijn expertise zette Goitom zich in om Eritrese nieuwkomers te informeren over allerlei gezondheidszaken. Goitom is afgelopen week verdronken in een zwembad in de Bijlmer.

Laten wij ook hen vieren die hier vandaag niet aanwezig zijn!

Namens Sennay Ghebreab
Bestuursvoorzitter Stichting BOOST voor vluchtelingen