HERA - Humanities in the European Research Area

Onderzoek bij BOOST naar jonge nieuwkomers in de publieke ruimte

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen samen met drie Europese universiteiten onderzoek naar de ervaringen van jonge nieuwkomers (16-30 jaar) in de publieke ruimte in Amsterdam, Brussel, Leipzig en Newcastle. Zij willen kijken hoe jonge asielzoekers, vluchtelingen en ongedocumenteerden (16-30) hun aankomst en verblijf in Amsterdam ervaren, waar zij hun vrije tijd doorbrengen, en in hoeverre zij zich thuis voelen in Amsterdam. We vinden het belangrijk dat jonge nieuwkomers zelf, in hun eigen woorden, over hun ervaringen in Amsterdam kunnen vertellen.

 

Een van de onderzoekers, Mieke Kox, zal daarvoor twee dagen meedoen bij BOOST bij de taalcafés en andere activiteiten. Ze zal daarnaast ook jonge asielzoekers, vluchtelingen en ongedocumenteerden vragen of zij willen deelnemen aan het onderzoek en willen vertellen over hun ervaringen in Amsterdam, hun vrijetijdsbesteding, plaatsen waar ze (niet) graag komen en hulp die zij ontvangen. Deelname aan het onderzoek is altijd vrijwillig. Dit kan op verschillende manieren zoals een mondelinge gesprek, fotodagboek, video of het tekenen/invullen van de kaart van Amsterdam.

 

Meer informatie

Dit onderzoek maakt deelt uit van Europees project ‘The everyday experiences of young refugees and asylum seekers in public spaces’ en wordt gefinancierd door HERA. Mocht u meer willen weten of aan het onderzoek mee willen werken, kijk dan op de projectwebsite https://refugeeyouthinpublicspace.sites.uu.nl/ of neem contact op met Mieke Kox (M.H.kox@uu.nl).

Impact van de huidige coronacrisis op nieuwkomers

Tijdens de coronacrisis schreven Mieke Kox en Ilse van Liempt een aantal blogs over de impact van de crisis op statushouders, asielzoekers en ongedocumenteerden. De blogs zijn in drie delen opgesplitst en via de volgende links te lezen:

Collega-onderzoekers in Brussel, Leipzig en Newcastle hebben over dezelfde situatie in hun stad geschreven. Deze stukken zijn, in het Engels, hier te lezen: https://refugeeyouthinpublicspace.sites.uu.nl/category/output/