Vrouwenactiviteiten bij BOOST

Op vrijdag 8 maart werd Internationale Vrouwendag gevierd over de hele wereld. Een goed moment voor BOOST ook om de aandacht voor emancipatie en gelijkheid te vragen. Bij BOOST wordt er sinds enige tijd extra aandacht besteed aan het betrekken van vrouwen in het programma en expliciet ruimte bieden voor vrouwen om zich binnen dit programma te ontplooien en zich in hun kracht te zetten.

Op 8 maart zelf werd er een groots evenement georganiseerd bij BOOST. Nagla Elseyad, fietsdocente bij BOOST, bracht verschillende organisaties en bewoners uit de Transvaalbuurt bij elkaar en samen werd er een middag én avond vullend programma neergezet. Wat door bijna 150 mensen bezocht werd! Er was een prachtige openingsspeech door Karin Anzivino, programmamaker van BOOST, waarin aandacht was voor alle dappere en belangrijke stappen die in de afgelopen decennia door vrouwen gezet zijn, maar ook het belang van het vieren van deze dag samen om ons te beseffen dat we er nog lang niet zijn en er nog meer dappere stappen van ons allemaal nodig zijn om tot een meer inclusieve samenleving te komen. Na de opening waren er informatiesessies door Dokters van de Wereld, het Zorgcafé, de BOOST-taalcoördinatoren en de ‘op gezonde tour ambassadeurs’. Door Tugela85 en Moving Arts Project werd er een tour met KAREL aangeboden waar vrouwen samen op ontdekkingstocht door de Transvaalbuurt gingen. Daarnaast was er ook een ruimte ingericht als complete beauty corner waar o.a. henna zetten, manicure, stoelmassages en kappersbeurten door verschillende organisaties werd aangeboden. Alle vrouwen mochten zichzelf hier volledig in de watten leggen. Er werd gedanst, eerst onder leiding van IMOVE in een speciale dansworkshop, later iedereen door elkaar op de dansvloer. Het was erg goed te zien dat er zoveel vrouwen actief zijn in de buurt; met elkaar en ook binnen allerlei organisaties.

Naast het evenement met vrouwen is er op vrouwendag ook een evenement voor mannen georganiseerd! Vrouwendag is namelijk een bijzondere dag voor vrouwen én mannen! BOOST organiseerde samen met Rachel Ploem, medewerker van Rutgers, een info café over internationale vrouwendag voor mannen! Hierin werd met een aantal mannen gepraat over de rol van de man binnen de emancipatie van vrouwen. Een fijne bijeenkomst op een thema waar we graag nog vaker op doorgaan.

Naast de activiteiten op 8 maart zelf gebeuren er bij BOOST momenteel nog veel meer activiteiten gericht op vrouwen. Zo is er sinds eind 2018 het vrouwencafé; een tweemaandelijkse bijeenkomst voor en door vrouwen. Deze bijeenkomsten gaan heel goed, er doen iedere keer ongeveer 20 vrouwen mee, en er wordt in en een veilige sfeer over onderwerpen als relaties, gender, gezondheid en opvoeding gesproken.

Ook zijn er sinds langere tijd twee momenten in de week voor yoga en ontspanning voor vrouwen. Door De Yogazaak wordt er een yogales aangeboden waarin de nadruk ligt op mentale en fysieke in- en ontspanning. Sinds kort doen er ook mensen mee met de yogalessen door de nieuwe bewoners van de wooncomplexen op het Science Park waar zowel jonge statushouders als jonge Nederlanders wonen. Er wordt samengewerkt om eventueel nog meer activiteiten voor de vrouwen op deze complexen te organiseren.

Na aanleiding van een info café over anticonceptie, is er afgelopen week ook een bijeenkomst specifiek voor Eritrese vrouwen georganiseerd. In deze bijeenkomst werd samengewerkt door BOOST en de GGD. Samen met tolken werd in een intieme groep vrouwen gesproken over anticonceptie, zwangerschap en de gezondheidszorg. De bijeenkomst verliep heel goed, dus zal er gekeken worden om in de toekomst nog meerdere bijeenkomsten met, door en voor Eritrese vrouwen te organiseren.