Workshops samen met de HvA: ‘Is ondernemen iets voor mij?’

© Koen Bosschert

Veel mensen bij BOOST denken er wel eens over om een eigen zaak te beginnen, ondernemer te worden en eigen baas te zijn. Vaak had iemand al een eigen onderneming in het land van herkomst, bijvoorbeeld een kapsalon, restaurant of naaiatelier. Misschien is dat in Amsterdam ook mogelijk. BOOST is een plek waar je kunt onderzoeken wat je in de toekomst zou kunnen en willen doen. Is ondernemen misschien iets voor jou?

In september en oktober volgden 15 vluchtelingen en buurtbewoners een cursus om een antwoord op die vraag te vinden. Na een eerste introductiebijeenkomst onderzochten de deelnemers in drie workshops hun eigen interesses en talenten, dachten ze na over mogelijke klanten en oefenden ze in het ‘pitchen’ van hun plan.

De cursus werd gegeven in het Nederlands en met wat vertaalwerk hier en daar kon iedereen goed meedoen. De eerste workshop ging over: Wie ben ik? Wat vind ik leuk om te doen? Waar ben ik goed in? Iedereen maakte een collage over zichzelf. De tweede workshop had als onderwerp: hoe kan ik aansluiten bij wat er nodig is? Wat kan ik verkopen? Een deelnemer die goed kinderen kan verzorgen, wil een kinderdagverblijf opzetten. Wat willen Amsterdamse moeders en kinderen? Alle deelnemers aan de tweede workshop maakten een werkstuk van hun idee voor een eigen zaak. In de derde workshop gingen de deelnemers met anderen over hun idee praten. Het doel was een ‘pitch’. Iedereen vertelde kort voor de groep wat zijn of haar plan was. Dat was spannend en interessant.

De cursus werd gegeven door Marije Ebbers en Erik Essen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zij werken op een aantal plekken in de stad aan het versterken van ondernemende talenten. Met onze enthousiaste deelnemers kan BOOST misschien ook een plek worden waar je je plan voor een eigen bedrijf verder kunt uitwerken. Dat gaan we met de HvA bespreken. Alle deelnemers kregen een certificaat van de cursus Ondernemerschap van de Hogeschool van Amsterdam bij BOOST.